Facturile de la iarnă ne dau deja coșmaruri. Rușii ne avertizează de pe acum: ne-au stabilit deja „prețul”, cât vom plăti în plus

de: Mădălina Bahrim
16 08. 2022

Mulți dintre europeni privesc cu teamă spre venirea sezonului rece, din cauza pericolului ce pândește asupra facturilor noastre.

Există nenumărate riscuri ce se pot materializa la iarnă și, din păcate, toate converg către un singur deznodământ: facturi mai scumpe.

Rușii de la Gazprom au lansat deja un avertisment dur către europeni, spunând că prețul gazului va crește iarna aceasta chiar și cu 60%.

Gazprom ne spune de pe acum ce ne-ar putea aștepta la iarnă

Facturile europenilor stau astfel pe un butoi de pulbere, care ar putea oricând să fie detonat, dacă Rusia decide să răspundă Occidentului într-o manieră radicală, nemulțumită de sancțiunile primite ca urmare a războiului declanșat în Ucraina. Chiar reprezentanții Gazprom au realizat un calcul exact al scumpirilor ce ar putea afecta europenii consumatori de gaz natural, la iarnă, dacă situația din prezent va evolua în aceeași manieră și-n următoarele luni.

„Preţurile gazelor pe piaţa spot din Europa au atins 2.500 dolari (per 1.000 metri cubi). Conform unor estimări conservatoare, dacă tendinţa persistă, preţurile vor depăşi 4.000 dolari per 1.000 metri cubi iarna aceasta”, susţine Gazprom.

Rușii deja pun presiune uriașă pe Europa, prin limitarea livrărilor, iar ideea că robinetul va fi complet închis la toamnă ne neliniștește. Pe noi, ca țară, nu foarte mult, fiindcă oficialii noștri vorbesc despre faptul că am înmagazinat o cantitate mare de gaze în depozite, dar și despre faptul că suntem foarte puțini dependenți de importurile energetice de la Moscova.

Nu la fel de bine se situează însă economiile mari ale Europei, cum ar fi Germania, puternic dependente de energia ieftină de la Moscova. Tocmai din acest motiv, nemții au început deja să facă economie de resurse, luând mai multe măsuri menite să reducă consumul. Printre altele, în capitala Germaniei, Berlin, autoritățile au anunțat că aproximativ 200 de monumente și repere istorice nu vor mai fi iluminate noaptea.

De asemenea, la nivelul blocului comunitar s-a decis ca statele membre UE să-și reducă cererea de gaze cu 15% față de consumul mediu din ultimii cinci ani. Măsura se va aplica în intervalul 1 august 2022 – 31 martie 2023.